در میان عوامل مختلف برای انتخاب همسر، سن و تحصیلات دو عامل مهم محسوب می شوند. نظر کارشناسان ازدواج نیز توجه دقیق به اختلاف سنی و تحصیلاتی برای تصمیم گیری در خصوص تشکیل زندگی مشترک است.

دو معیار اصلی ازدواج برای هر دختر و پسری مساله سن و تحصیلات طرف مقابل است که می تواند به طور جدی روی تصمیم فرد و آینده ای که در انتظارش است تاثیر داشته باشد. اما این مسائل چقدر روی یک رابطه که قرار است به ازدواج ختم شود تاثیر دارد و باید برای گرفتن تصمیم ازدواج با یک نفر به چه مسائلی در خصوص سن و تحصیلات دقت کرد تا بعدها دچار مشکل نشد؟

1. اگر چه مساله سن در مناطق مختلف و فرهنگ های متفات می تواند شرایط خاصی را برای دو طرف ازدواج به وجود بیاورد و شاید نتوان یک فاصله سنی قطعی برای داشتن بهترین ازدواج در نظر گرفت اما به گفته متخصصان مناسب ترین فاصله سنی برای ازدواج 3-7 سال است و معمولاً توصیه می شود که خانم 3 تا 7 سال از همسرش کوچک تر باشد نه برعکس.

2. علاوه بر سن مساله اختلاف نسلی را هم در نظر داشته باشید مثلا اگر مردی که در اواسط دهه 30 عمرش است با دختری 16-17 ساله ازدواج کند که هنوز نوجوان محسوب می شود و دنیای متفاوتی با یک جوان دارد، با وجود داشتن فاصله سنی مناسب باز هم ممکن است به مشکل بخورند و نتوانند رابطه شان را با هم بسازند.

3.علاوه بر سن، میزان بلوغ اجتماعی، جنسی، فکری و ذهنی و... را در پاسخ به یک پیشنهاد ازدواج در نظر بگیرید و اگر در این زمینه تردید دارید حتما با یک روان شناس مشورت کنید چون گاهی اوقات فرد به سنی رسیده که به اصطلاح موقع ازدواج اش است اما بلوغ عاطفی، جنسی و فکری لازم را ندارد و نمی تواند با جنس مخالف رابطه درستی برقرار کند.

4. اگر مرد هستید و قصد ازدواج با دختری را دارید که کمتر از 18 سال سن دارد، حتما با هم و هر کدام به تنهایی به روان شناس مراجعه کنید و مشاوره های لازم را از نظر آمادگی برای یک رابطه متعهدانه انجام دهید. دختران در سنین نوجوانی دچار نوسانات عاطفی فراوانی می شوند و می توان این طور گفت که از نظر هیجانی و عاطفی کمی بی ثبات هستند و ممکن است تصمیمی که امروز می گیرند صرفا یک هیجان زودگذر باشد.

5. اگر سن زن و مرد بالا باشد (حدود 35 و 40 سال یا بالاتر)، اختلاف سن و بزرگ تر بودن مرد نسبت به زن دیگر آنقدر ها مهم نبوده و می توان سایر شرایط را برای ازدواج به عنوان معیار و ملاک در نظر گرفت.

6. اگر جزو اشخاص کمال گرا هستید و تحصیلات را معیاری مهم برای خودتان می دانید بهتر است تن به ازدواج با زن یا مردی را که از نظر تحصیلی از شما پایین تر است ندهید چون این کار صرفا باعث افزایش استرس و تنش در رابطه تان می شود و نمی تواند از نظر روحی و روانی برای شما راضی کننده باشد.

7. بالاتر بودن تحصیلات زن نسبت به مرد گاهی باعث می شود که زن احساس کند حرف مشترکی با همسرش ندارد و مرد هم ممکن است احساس کند که همسرش از بودن با او در اجتماع خجالت میکشد، یا خودش به خصوص با بالا رفتن مراتب و جایگاه اجتماعی و شغلی زن دچار احساس حقارت و خودکم بینی شود و این مساله به مرور زمان رابطه را مشکل دار می کند.