گاهی در آزمایش های پیش از ازدواج به افراد توصیه می شود که به دلیل عدم تطابق گرو های خونی با هم ازدواج نکنند. اگر میخواهید در مورد تطابق و سازگاری گروه های خونی با یکدیگر بدانید این مطلب را از دست ندهید.

لابد شما هم شنیده اید که بعضی خانم ها موقع بارداری به دلیل عدم تطابق خون با همسرشان مجبور می شوند آمپول خاصی را به نام رگام تزریق کنند تا خطری برای ادامه بارداریشان پیش نیاید. طبیعی است که این اتفاق این سوال را در ذهن به وجود می آورد که اصلاً بهتر است کدام دو گروه خونی با هم ازدواج کنند؟ یا افراد با کدام گروه خونی بهتر است عطای ازدواج با یکدیگر را به لقایش ببخشند؟

گروه خونی چیست؟

خون ما شامل یک سری آنتی ژن هاست که از والدین مان به ارث برده ایم. این آنتی ژن ها روی گلبول های قرمز خون قرار گرفته اند و بر اساس نوع این آنتی ژن ها خون افراد به چهار دسته A ،B ،AB و O تقسیم می شود و هرکدام از این گروه های خونی نیز در دو نوع مثبت و منفی موجود است. اگر آنتی ژن A یا B روی گلبول های قرمز شما باشد، گروه خونی تان A یا B خواهد بود. نداشتن این آنتی ژن ها باعث می شود که شما دارای گروه خونی O باشید و اگر هر دو نوع آنتی ژن ها را داشته باشید گروه خونی تان AB است.

گروه خونی مانع ازدواج است؟

طبیعی است که قبل از عقد باید همراه همسرتان آزمایش خون بدهید و از نظر احتمال اعتیاد، بیماری هایی نظیر تالاسمی و... بررسی شوید اما این مساله ربطی به گروه خونی شما ندارد. درواقع داشتن گروه خونی خاص مانعی برای ازدواج نیست و هر زن و مردی با هر گروه خونی که داشته باشند می توانند با هم ازدواج کنند. اما اگر یکی از این دو نفر دارای بیماری ژنتیکی خاص باشد یا اگر هر دو نفر تالاسمی مینور داشته باشند که احتمال بروز تالاسمی ماژور را برای فرزندشان در آینده به وجود می آورد، در آن صورت بهتر است با هم ازدواج نکنند و در این زمینه مشاوره های لازم نیز به آنها داده می شود.

در بعضی موارد ممکن است علاوه بر آزمایش های ساده خون برای ازدواج نیاز به یک سری آزمایش های تخصصی تر ژنتیکی نیز به وجود بیاید. این مساله به خصوص در افرادی که نسبت فامیلی نزدیکی با هم دارند، اهمیت بیشتری دارد. در ضمن یادتان باشد که آزمایش ژنتیک در هنگام ازدواج به این معنا نیست که از بروز نقایص مادرزادی برای فرزندان در اینده پیشگیری می شود بلکه صرفا احتمال بروز این بیماری ها مورد بررسی قرار می گیرد.

گروه خونی ما به هم می خورد؟

در بعضی موارد که عروس یا داماد در سوابق فردی یا خانوادگی خود بیماری هایی را داشته باشند که مثل تالاسمی به واسطه بعضی ژن ها منتقل می شود، ممکن است پس از آزمایش های خون قبل از عقد به این نتیجه برسند که خونشان به هم نمی خورد و در صورتی که با هم ازدواج کنند احتمال دارد فرزندشان نیز دچار ان بیماری خاص شود. در این صورت مشاور های لازم به آنها داده می شود و چون احتمال پیشگیری از بروز بیماری خاص وجود ندارد بنابراین معمولاً توصیه می شود که این افراد از ازدواج با یکدیگر خودداری کنند.

گروه خونی مثبت باشد یا منفی؟

از نظر ازدواج و زناشویی داشتن گروه خونی مثبت یا منفی مشکل خاصی ایجاد نمی کند و مساله فقط زمانی مهم است که خون مادر RH منفی و جنین وی RH مثبت باشد در این صورت گلبول های خون جنین وارد خون دارد می شود و بر علیه شان آنتی بادی ساخته می شود و در نتیجه سلول های خونی جنین نابود می شود.

این مساله لزوماً خطری ندارد چون اغلب در غربالگری های بارداری تشخیص داده می شود و درمان مناسب نیز صورت خواهد گرفت. در ضمن اگر گروه خونی نوزاد A یا B بوده و گروه خونی مادر O باشد احتمال دارد که دچار یرقان زودرس شود که این مساله نیز در غربالگری ها مورد توجه قرار گرفته و اقدامات لازم مثل نوردرمانی و تعویض خون برای نوزاد انجام می شود.