تنبلی تخمدان نوعی از مشکلات ژنتیکیه و شما خیلی در به وجود آمدنش نقشی ندارید،اما درمانی طولانی را باید تحمل کنید تا بتوانید یک مادر سالم و شاداب باشید

تحریریه نوعروس/مستانه تابش: تازه ازدواج کردید و بعد از پنج، شش کیلو افزایش وزن، پریودتان به هم ریخته یا اصلا قطع شده است؟ قصد دارید به سرعت بعد از ازدواج تان برای باردار شدن اقدام کنید اما سونوگرافی گفته کیست های ریزی در تخمدان تان است و مشکوک به تنبلی تخمدان هستید؟ اصلا این تنبلی تخمدان چیست که این روزها اینقدر شایع و پرعارضه شده است؟


تنبلی تخمدان چیست؟
تنبلی تخمدان یکی از شایع ترین اختلالات هورمونی در خانم ها در سنین باروری است که منشا ژنتیک دارد و نمی شود از رابطه مستقیم آن با چاقی و اضافه وزن گذشت. جالب است بدانید که خیلی از مبتلایان به این بیماری تا وقتی برای سونوگرافی به متخصص زنان مراجعه نکرده اند اصلا از بیماری خود خبر ندارند و نمی دانند که دچار تنبلی تخمدان یا همان سندروم تخمدان پلی کیستیک شده اند.
مبتلایان به تنبلی تخمدان به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
1. خانم های جوانی که دچار تاخیر و بی نظمی پریود شده اند
2. خانم هایی که چند وقتی است جلوگیری را قطع کرده و برای بارداری اقدام کرده اند ولی هنوز حامله نشده اند
چرا تخمدان تنبل می شود؟
مقاومت سلول های بدن به انسولین پایه و اساس این بیماری است و در نتیجه علایم تنبلی تخمدان در فرد مبتلا ظاهر می شود. علاوه بر این آزمایشات هورمونی در افراد مبتلا نشان می دهد که سطح هورمون مردانه نیز در این افراد بالا بوده و بالا بودن هورمون ال اچ در مقایسه با اف اس اچ هم در این خانم ها دیده می شود. همین مساله هم هست که باعث می شود مبتلایان به تنبلی تخمدان تخمک گذاری منظمی نداشته باشند و بارداری برای شان به تاخیر بیفتد.


علایم تنبلی تخمدان چیست؟
1. بر هم خوردن نظم قاعدگی و تاخیر در پریود
2. جوش
3. پرمویی
4. ناباروری


مراقبت های لازم برای مبتلایان به تنبلی تخمدان
1. حفظ وزن نرمال:
اولین و یکی از مهم ترین مراقبت ها برای خانم هایی که دچار تخمدان پلی کیستیک هستند این است که وزن خود را در محدوده نرمال یعنی بی ام آی 19 تا 25 نگهدارند و مراقب باشند که اضافه وزن به خصوص چاقی وزن شکمی پیدا نکنند.
2. حفظ نظم پریود: پریود یک خانم نباید بیش از دو ماه به تاخیر بیفتد و گرنه احتمال هایپرپلازی آندومتر که نوعی ضایعه پیش بدخیمی آندومتر است افزایش پیدا می کتد بنابراین اگر خانمی که دچار تنبلی تخمدان است تا 60 روز پریود نشود لازم است با مراجعه به متخصص و استفاده از ترکیبات پروژسترونی پریود شده و خونریزی اش شروع شود.
3. ورزش و فعالیت بدنی: ورزش و فعالیت بدنی به حفظ وزن نرمال و همچنین تنظیم سیکل قاعدگی کمک می کند و برای مبتلایان به تنبلی تخمدان اهمیت حیاتی دارد.
4. استفاده از قرص پیشگیری از بارداری برای تنظیم سیکل: مبتلایان به تنبلی تخمدان به طور مزمن دچار افت پروژسترون و افزایش استروژن هستند. بنابراین مصرف قرص جلوگیری که پروژسترون دامیننت است سطح تستوسترون را پایین آورده و علائم بیماری را کاهش می دهد.
تنبلی تخمدان درمان دارد؟
تنبلی تخمدان دارای زمینه ژنتیکی است و بنابراین نمی شود گفت که این بیماری درمان قطعی دارد چون حتی پس از مصرف دارو هم امکان عود مجدد علایم برای فرد وجود دارد.

###