خیانت ترسناک ترین واژه در دنیای متاهلی است اتفاقی که حتی تصورش هم دردناک است اما متاسفانه جامعه امروز ما به طور وحشت آوری درگیر این پدیده شوم شده است که همه باید با علل و راهکارهای مقابله با آن آشنا باشند تا اجازه ورود این کلمه را حتی به تصورمان هم ندهیم

تحریریه نوعروس/مستانه تابش :خیانت مساله پیچیده ای بین زن و شوهر است. حتی تصور این موقعیت هم می تواند برای هر دو طرف دردناک باشد چه برسد به اینکه با عین این موقعیت در زندگی زناشویی شان مواجه شود. به نظرتان چه طور می شود از این بحران عبور کرد یا حداقل آسیب کمتری دید؟ پاسخ به این سوال را از زبان دکتر پرویز رزاقی روانشناس، مشاور خانواده و عضو هیئت علمی دانشگاه بخوانید.


قضاوت بکنم یا نکنم؟

به افرادی که احساس می‌کنند به هر دلیل از نامزد یا همسر خود خیانت دیده‌اند، توصیه می کنیم که ابتدا درباره درستی خیانت به دقت تحقیق کنند و فقط از روی شنیده‌ها یا حدس و گمان درباره این مساله مهم که می‌تواند پایه و اساس زندگی مشترک را تحت‌الشعاع قرار دهد، قضاوت نکنند.

اطلاعات در مورد بی‌وفایی و عهدشکنی یکی از زوجین باید دقیق و با یقین بالا به دست بیاید و تنها از تصورات ذهنی فرد خیانت‌دیده نشات نگرفته باشد. به‌طور قطع زن یا مردی که خیانت دیده، باید با همسر خود صحبت کند و دلیل بروز این رفتار را از او جویا شود. او باید برای این اتفاق از همسرش توضیح بخواهد که به‌عنوان مثال از سر تنوع‌طلبی دست با خیابنت زده یا خیانت خود را ناشی از رفتارهای طرف مقابلش می‌داند و قضیه برایش جنبه انتقام‌گیری دارد.


کی به روان شناس مراجعه کنیم؟

اگر فردی که خیانت کرده، رفتار و نحوه عملکرد طرف مقابل را در زندگی زناشویی، دلیل عمل نادرست خود می‌داند، هر دو باید به مشاور مراجعه کنند و شاید حتی لازم باشد فردی که خیانت‌دیده هم بعضی از رفتارهایش را اصلاح کند یا تغییر دهد تا این دوباره بتوانند به زندگی زناشویی‌شان بازگردند. از طرف دیگر، اگر تنوع‌طلبی یا فزون‌خواهی یک طرف رابطه دلیل خیانتش بود، طرف مقابل ابتدا باید با او به تفاهم برسد. به عبارت دیگر موضوع باید با حضور یک روان‌شناس یا مشاور خانواده بررسی و حل و فصل شود این‌ها روش هایی است که برای ثبات مجدد زندگی ضروری است.

اما هستند کسانی که صبرشان لبریز شده و دیگر حاضر به ادامه زندگی نیستند، در این صورت اگر همه راه‌ها از نظر فکری و روانی بر فرد آسیب‌دیده بسته شده و نمی‌خواهد به زندگی مشترک ادامه دهد، باید راه‌های قانونی را طی کند و طلاق بگیرد.


ادامه بدهم یا نه؟

اگر فردی که از خیانت همسرش آسیب دیده، می‌خواهد به زندگی مشترک خود با وی ادامه دهد، باید به سلامت روانش توجه جدی داشته باشد. یکی از روش‌های توصیه شده در این زمینه شروع ورزش و فعالیت بدنی است؛ چون ورزش‌های منظم میزان ترشح هورمون‌ سروتونین مغز را به مرحله کافی و معتدل می‌رساند و باعث می‌شود که فرد به سمت افسردگی پیش نرود.

فرد خیانت‌دیده باید موضوع خیانت را با خانواده همسرش هم در میان بگذارد و در این مورد خویشتن‌داری نکند تا ناخواسته طرف مقابل را خوب جلوه دهد. همچنین فرد خیانت‌دیده باید زمانی را برای برگشت شخصیت خود صرف کند. به عنوان مثال اگر شغل ندارد، کاری برای خودش پیدا کند. اگر دانشجو است درسش را بهتر از قبل بخواند و در صورت علاقه‌مندی به ادامه تحصیل فکر کند یا حتی در کارهای خیریه شرکت کند.

فرد آسیب‌دیده باید به هر شکل ممکن روابط اجتماعی خود را حفظ کند تا احتمال ابتلای خود به افسردگی را کاهش دهد، مثلا از گوش دادن به آهنگ‌های غمگین که او را به سمت حزن و اندوه می‌برد پرهیز کند. قرار گرفتن در گروه دوستان و یا در محافل شاد با حضور و نظارت خانواده هم در حفظ شادابی و نشاط این افراد موثر است.

شاید شما هم خیانت دیده باشید ...


نپرسید چرا!

در مرحله اول تحقیق درباره خیانت بسیار مهم است اما پس از این مرحله و بعد از اثبات خیانت طرف مقابل، فرد خیانت‌دیده باید علامت سوال‌ها را در ذهن خودش کم‌رنگ کند. جدا توصیه می‌کنیم خانم‌ها یا آقایانی که دچار چنین مشکلی در زندگی مشترکشان شده‌اند از به زبان آوردن یا فکر کردن به جمله‌هایی مانند «او لیاقت مرا نداشت»، «چرا این کار را با من کرد؟» و جملات مشابه دیگر خودداری کرده و همچنین کنجکاوی‌های بیشتر درباره این اتفاق را کنار بگذارند؛ چون پی بردن به جزئیات رابطه خیانت‌آمیز طرف مقابل نه تنها دردی را دوا نمی‌کند، بلکه آرامش روحی و روانی فرد را نیز بهم می‌ریزد.


موشکافی بیش از حد نکنید

درباره موضوعی که اتفاق افتاده و تمام شواهد آن هم واضح و مبرهن است، بیش از حد تحقیق و موشکافی نکنید؛ چون کش دادن این ماجرا باعث آسیب‌های روحی بیشتر به فرد خیانت دیده می‌شود. فرد خیانت‌دیده حتی می‌تواند آن ماجرا را در ضمیر ناخودآگاه خود نگه دارد و یک درصد به درستی ماجرای خیانت همسرش شک کند. گاهی اوقات همان مقدار اندک شک هم می‌تواند به او آرامش دهد. البته این به تنهایی کافی نیست و فرد خیانت‌دیده باید جزئیات بیشتری را در رفتار خود رعایت کند تا به آرامش برسد؛ به‌عنوان مثال برای مدتی با همسر خود رابطه جنسی برقرار نکند و یا حتی تلاش نکند که خیانت را چندین باره ثابت کند و از طرف مقابلش تایید بگیرد. این روش‌ها می توانند سلامت روان فرد خیانت دیده را تضمین کنند و باعث شوند او رفته رفته فرد گناهکار را ببخشد و به زندگی بازگردد.


احساساتتان را سرکوب نکنید

طرفی که در رابطه زناشویی خیانت می‌بیند، نباید احساسات خود را سرکوب کند و به اصطلاح حرف‌های دلش را قورت بدهد؛ چون این احساست فرخورده به مرور زمان و در آینده‌ای نه چندان دور دوباره باز می‌گردند و فرد خیانت‌دیده را با مشکل مواجه می‌کنند.

###