یکی از پر طرفدارترین و محبوت ترین نوشیدنی ها بین مردم جهان و خصوصا ایرانیان چای است. اما در مورد خرید دستگاه چای ساز چه اندازه اطلاعات دارید؟

 
لذت یک عصرانه ی مشترک
چای، گیاهی چینی با قدمتی پنج هزار ساله است که از قرن شانزده در ایران رواج پیدا کرده؛ گیاهی که با طعم بی‌نظیر تلخ و گس خود تمام مردم دنیا را شیفته خود کرده است. نوشیدن چای یک سنت قدیمی در ایران است و تقریبا نمی‌توانید هیچ خانه ای را پیدا کنید که بساط چای اش به راه نباشد.
یک باور غلط
چای ساز هم مثل هر دستگاه جدید دیگری طرفدار ها و منتقدانی دارد. منتقدانی که اعتقاد دارند طعم و مزه ی چای دم شده در چای ساز به اندازه سماور و کتری قوری های قدیمی با کیفیت نیست. آنطرف ماجرا طرفدارانی هستند که از سهولت و سرعت کار با این دستگاه و آماده شدن چای در کمتر از 5 دقیقه لذت می بردند و ‌آ‌نرا به دیگران به شدت توصیه می‌کنند.
چای به وسیله ی آب جوش و گرمای حاصل از بخار آب یا کفه چای ساز دم می کشد و این دم کشیدن هیچ ربطی به چای ساز یا کتری و قوری ندارد؛ مزه ی بد چایی گاهی اوقات به دلیل اشتباهی است که ما در خصوص استفاده از چای ساز انجام می دهیم.
اشتباه از ماست
اگر بعد از دم کردن چای در چای ساز، قوری را روی کفه ی حرارتی روشن بگذاریم و چند ساعتی آنجا بماند به دلیل حرارتی که از کفه به آن می رسد رفته رفته مزه ی بدی گرفته و به قول معروف می جوشد و رنگ آن کدر می شود. اگر این اشتباه را انجام ندهیم چای ساز با وسایل سنتی که چای را دم می آورند هیچ فرقی ندارند و حتی مزایایش بهتر است.
چند نوع چای‌ساز داریم؟
چای ساز ها در دو نوع روی همی و صفحه‌ای هستند . چای سازهای روی هم، دارای یک کتری برقی هستند که بر روی پایه متصل به برق قرار می‌گیرد و قوری روی آن سوار می‌شود . دستگاهی شبیه به قوری کتری با این تفاوت که با برق کار میکند . نوع دیگر چای سازهای صفحه‌ای هستند که کتری آنها سمت راست و قوری در سمت چپ به روی صفحه‌ای سوار می‌شوند .
اینکه شما کدام مدل را انتخاب می‌کنید بسته به سلیقه شما است اما می‌توان گفت جدا از زیبایی، چای‌سازهای صفحه ای با قیمتی مناسب تر کارایی بیشتری دارند و ما پیشنهاد می‌کنیم این مدل چای‌ساز را در الویت خرید خودتان قرار بدهید.

   
مصرف بی رویه ممنوع!
بهتر است در حفظ انرژی ها کوشا باشیم و بدانیم که چای‌ساز یکی از دستگاه‌های پرمصرف برقی محسوب می‌شود. دستگاهی که مدام در منزل شما خاموش و روشن می‌شود. چای ساز می‌تواند در کسری از دقیقه آب یخ را به نقطه‌ی جوش برساند و این نشان‌گر مصرف بالای برق در این دستگاه‌ها است. هنگام خرید به میزان توان مصرفی این دستگاه دقت کنید. استاندارد توان مصرفی این دستگاه ها از 1800 وات تا 2200 وات هستند.
به کتری بیشتر توجه کنید
کتری یکی از مهم ترین بخش های چای ساز شما است . پس اگر می خواهید انتخاب درستی داشته باشید حتما هنگام خرید به نکات زیر توجه ویژه کنید:
1
حتما برای‌تان پیش آمده که وقتی جایی مهمان هستید و به شما چای تعارف می‌کنند یک لایه چربی بسیار منزجر کننده روی آن مشاهده کنید، چربی‌ای که تمام لذت نوشیدن چای را از بین می‌برد. کتری‌های پلاستیکی یا تلقی استاد ساخت این چربی ها هستند پس دقت کنید که بهترین گزینه برای جنس کتری دستگاه شما شیشه ای و یا استیل است. تا جای ممکن از کتری های پلاستیکی و تلقی دوری کنید.
2
کتری چای ساز خود را بردارید و به زیر آن نگاه کنید . یک تو رفتگی گرد می‌بینید که رابطه‌ی مستقیم با کیفیت چای ساز و عمر آن دارد . این قسمت رسانای برقی است که کتری با آن آب را به جوش می‌آورد. در یک کلام این قسمت قلب چای ساز شما است. باید بدانید نوع پلاستیکی این رسانا که در حال حاضر بخش بسیار اندکی از بازار را فرا گرفته اند بدترین انتخاب است، بهتر است سراغ قسمت رسانای فلزی بروید که سرعت جوش شدن آب و عمر دستگاه را به شکل قابل تحسینی بالا می برد.
یکی از معتبرترین سازنده های این رسانا ها شرکت استریکس نام دارد و در بازار ایران این قسمت با همین نام شناخته شده است، بنابراین می‌توانید برای خرید این نوع چای ساز ها از فروشنده بخواهید که چای سازی با کفه استریکس به شما بدهد.
3
به وزن کتری توجه کنید ، بعضی از کتری ها واقعا سنگین تر از توان یک خانم خانه دار درست شده اند و بلند کردن آنها کار ساده‌ای نیست. بهتر است کتری‌ای انتخاب کنید که وزن متناسبی داشته باشد و چای ریختن را برای شما شبیه به یک کابوس نکند.
4
سعی کنید چای سازی بخرید که در کتری آن آهنربانی باشد. این مسئله نه تنها سهولت کار را افزایش می‌دهد بلکه عمر در دستگاه و فنرهایش را نیز بیشتر خواهد کرد. کتری شما حتما باید نشانگر میزان آب داشته باشد تا بدانید آب دستگاه چه وقت تمام می‌شود.
قوری فقط یه قوری نیست !
جنس قوری دستگاه می‌تواند شیشه ای یا استیل باشد. در هر دو صورت به جنس بدنه دقت کنید و روی چای سازی دست نگذارید نخرید که جنس بدنه قوری آن خیلی نازک باشد. این ممکن است شما را با مشکل شکسته شدن مداوم قوری مواجه کند. در خصوص قوری‌های شیشه ای به این مسئله دقت کنید که هرچه شفافیت شیشه بیشتر باشد، مشخص می‌کند که کیفیت بیشتری دارد. قوری باید مجهز به توری ضد زنگ و ضد رسوب باشد، بهتر است از خرید قوری‌های با توری پلاستیکی صرف‌نظر کنید.
مغز چای ساز باید خوب کار کند !
صفحه چای ساز شما یعنی پردازنده اصلی دستگاه! در خصوص اینکه کیفیت تکنولوژی و داخل صفحه تا چه اندازه قابل قبول است را باید یک آدم حرفه‌ای مشخص کند، تنها کاری که از عهده‌ی شما برمی‌آید این است که می‌‌توانید بجای این کار به برند محصول دقت کنید. کمپانی‌های بزرگ و خوش نام دستگاهی با کیفیت پایین را وارد چرخه‌ی تولید خودشان نمی کنند. در خرید مارک‌های شناخته شده هم باید به مسائلی دقت کرد:
1
صفحه شیشه ای و لمسی با درجه حرارت!
صفحه های شیشه بسیار زیبا هستند و احتمال «قُر» شدن آنها وجود ندارد. شاید با خودتان فکر کنید که ممکن است این قسمت بشکند و به علت فشرده بودن جنس شیشه در کسری از ثانیه تبدیل به هزاران قطعه ریز بشود، اما به شما این اطمینان را میدهیم که این شیشه ها ی ضد خش تنها با برخورد مستقیم و محکم می‌شکنند و به راحتی از بین رفتنی نیستند.
پس اگر با صفحه شیشه‌ای سر جنگ نداشته باشیم سال‌های سال بدون هیچ مشکلی کار می‌کند. حالا وقتی چای سازی یافتید که کفه‌ی شیشه‌ای زیبایی داشت به این موضوع هم دقت کنید که دکمه های این دستگاه دیجیتال و صفحه مجهز به نمایشگر ال ای دی درجه حرارت باشد.
شما با این امکان می‌توانید دقیقا مشخص کنید که آب به چه دمایی از سطح جوش برسد و قوری تا چه دمایی گرم بماند. این مسئله نه تنها کیفیت دم آوری چای و نگهداری آن را بیشتر می‌کند بلکه به شما امکان های دیگری نیز می‌دهد. مثلا میتوانید هنگام تهیه نسکافه و انواع قهوه میزان گرمای آب را به درجه مورد نیاز محصول برسانید و یا برای درست کردن شیر خشک کودک دلبندتان دمایی را مشخص کنید که مد نظرتان است و او را نمی‌سوزاند.
2
قطع کن خودکار
توجه داشته باشید که چای‌سازی که مد نظرتان است حتما باید مجهز به قطع کن خودکار باشد . قطعا اگر قرار باشد مدام بالای سر کتری خود بایستید تا خاموش و روشنش کنید به کار دیگری نمی‌رسید. کارایی این تکنولوژی به این شکل است که وقتی آب کتری به اندازه ای که شما خواسته‌اید گرم شد خود به خود خاموش می شود.
3
گرم نگه داشتن
کم مصرف ترین چای ساز ها هم پر مصرف محسوب می‌شوند ! اگر قرار باشد مدام به آشپزخانه برویم و دکمه حرارت کتری را بزنیم تا یک استکان چای بنوشیم باید بخش عمده ای از درآمد خود را به قبض آب و برق اختصاص بدهیم. در این قسمت تکنولوژی به کمک شما آمده است، می توانید چای سازی بخرید که دکمه و امکان گرم نگه داشتن آب داخل کتری را داشته باشد. این تکنولوژی به محض سرد شدن آب داخل کتری با استفاده از نیروی اندک برق آن را دوباره به جوش می‌آورد و آب داخل کتری را همیشه گرم نگه می‌دارد.
سیم کوتاه بی‌مصرف !
دقت کنید که سیم دستگاه به اندازه مطلوب و استاندارد باشد، برخی از چای سازهای داخل بازار سیمی بسیار کوتاه دارند که انتخاب محل قرار گیری چای ساز در آشپزخانه را برای شما سخت می کند . حتما توجه داشته باشید که سیم دستگاه مطلوب و استاندارد باشد. در آخر امیدواریم خرید خوبی داشته باشید و البته بدانید برای خرید چای‌ساز باید بودجه‌ای بین 150 تا 400 هزار تومان در نظر بگیرید.