سینه ها نه فقط از نظر جنسی اهمیت دارند بلکه سلامت بودن شان می تواند نشانه سلامت سایر ارگان های بدن نیز باشد. اگر می خواهید ببینید سینه های سالمی دارید یا خیر، این مطلب را تا انتها بخوانید.

افزایش سایز سینه
اگر سینه های تان در حال بزرگ شدن است، احتمالا دلیلش این است که در حال چاق شدن هستید چون سینه از بافت غده ای و سلول های چربی درست شده است. البته بارداری، استفاده از قرص های ضد بارداری و یا تغییرات هورمونی ناشی از سیکل قاعدگی (تفییرات هورمون های استروژن و پروژسترون) هم می تواند روی سایز سینه اثر بگذارد که البته این تغییر دائمی نیست.

کاهش سایز سینه
کاهش حجم سینه ها می تواند ناشی از کاهش وزن به صورت عمومی باشد اما این مساله فقط به لاغر شدن مربوط نمی شود بلکه ممکن است کاهش سطح هورمون استروژن در بدن نیز این علامت را برای شما ایجاد کند. به عنوان مثال خانم هایی که مصرف قرص ضد بارداری را قطع می کنند ممکن است این علامت را تجربه کنند. اما اگر احساس کردید که کاهش سایز سینه های تان به هیچ کدام از این دلایل نیست و همراه آن موهایتان هم می ریزد، دچار آکنه شدید و موهای بیشتری در صورت تان رشد کرده است، برای بررسی احتمال پی سی او یا سندروم تخمدان پلی کیستیک که در اصطلاح عامینه تنبلی تخمدان نامیده می شود، به متخصص زنان مراجعه کرده و سونوگرافی و تست های هورمونی را انجام دهید. این بیماری باعث افزایش هورمون تستوسترون و DHEA در بدن می شود. در ضمن اگر بیش از حد قهوه (بیش از سه فنجان در روز) می نوشید هم باید منتظر کاهش حجم سینه های تان باشید.

داشتن سینه های بزرگ
داشتن سینه های بزرگ لزوما به معنای بیماری نیست بلکه در این زمینه باید ژنتیک و دی ان ای را دخیل بدانید. البته بعضی از مطالعات نشان داده که هر چه سینه بزرگتر باشد احتمال سرطانی شدن آن بیشتر است ولی هنوز پژوهش ها در این زمینه کافی نبوده و به قطعیت نمی توان چنین نتیجه گیری کرد.


تغییر شکل سینه
شکل سینه ها هم یک مساله کاملا ژنتیکی است اما به مرور زمان و با بالا رفتن سن، بارداری و شیردهی و... تغییر می کند. پس از باردار شدن و در خانم هایی که خودشان به نوزاد شیر می دهند بافت همبند سینه تا حدی ضعیف شده و پوست در این ناحیه تا اندازه ای حالت ارتجاعی خود را از دست می دهد و در نتیجه سینه به شکل یک قطره اشک در می آید که در اصطلاح عامیانه به این حالت افتادگی سینه گفته می شود. استفاده از سوتینهای مناسب تنها کاری است که خانم ها می توانند بر ضد اثر جاذبه زمین انجام دهند و تا حدی مانع از افتادگی سینه شوند. در ضمن یادتان باشد رژیم های یویو (کاهش وزن و چاق شدن های مداوم) تاثیر زیادی روی شکل سینه و افتادگی آن دارد.



وجود توده یا برامدگی در سینه
در طول چرخه قاعدگی ممکن است احساس کنید که بر آمدگی هایی در سینه تان وجود دارد چون تغییرات هورمونی باعث ایجاد کیست های خوش خیمی در سینه می شود که با آب پر شده اند. تغییرات فیبروکیستیک سینه به مرور زمان بخشی از تغییرات طبیعی و ساختمان اصلی سینه هستند. این توده ها ممکن است در دو طرف سینه، زیر بغل، بخش جلویی سینه یا نزدیک به نوک آن باشند که ممکن است در لمس به خصوص در حوالی زمان قاعدگی حساس و دردناک نیز بشوند اما نگرانی زیادی از بابت این برآمدگی ها وجود ندارد به خصوص اگر متقارن باشند. با این وجود وقتی متوجه این برامدگی ها شدید بهتر است در ویزیت بعدی با متخصص زنان تان نیز در این زمینه مشورت کرده و معاینه شوید.

تراکم
حدودا 50 درصد از خانم ها سینه هایی متراکم دارند و اگر شما هم جزو این عده هستید معنایش این است که میزان غده ها و بافت فیبری در سینه شما بیشتر است. البته تشخیص این مساله از توده یا تومور در ماموگرافی خیلی ساده نیست چون بافت متراکم و بافت سرطانی هر دو زیر اشعه ایکس سفید رنگ به نظر می رسند. در ضمن خانم هایی که بافت سینه شان متراکم تر است بیشتر از سایر همجنسانشان در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. بنابراین ممکن است پزشک برای بررسی های سینه های این افراد درخواست انجام ام آر آی کند.


   


احساس درد در سینه
عوامل زیادی هستند که می توانند باعث بروز درد در سینه شوند و عمدتا خوش خیم هستند. درد دو طرفه در سینه ها اغلب هورمونی بوده یا ناشی از مصرف بیش از حد کافئین است که با تغییرات فیبروکیستیک سینه رابطه دارد. یکی دیگر از عوامل محرک درد سینه ها، سندرم پیش از قاعدگی، استفاده از سوتین نامناسب، وارد شدن ضربه به دیواره قفسه سینه، ورزش شدید یا حتی انداختن کیف سنگین روی شانه است.

کمبود آهن نیز یکی دیگر از عواملی است که باعث درد در سینه ها می شود چون آهن در تنظیم هورمون های تیروئیدی دخالت دارد و کمبود عامل عامل بروز درد در سینه است. در ضمن اگر دردها یک طرفه باشد می تواند نشانه بروز سرطان سینه باشد و باید پیگیری شود هر چند عوامل غیر سرطانی ایجاد درد در سینه بسیار شایع تر است.



نوک سینه معکوس یا درونی
اگر نوک سینه های شما همیشه در این وضعیت بوده نگرانی جدی وجود ندارد اما در صورتی که ناگهان دچار این تغییر شده اید باید بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کنید تا وضعیت تان بررسی شود چون یکی از تاثیرات سلول های سرطانی در سینه ها معکوس شدن نوک آنهاست. البته کسانی که به مدت طولانی از سوتین های ورزشی استفاده می کنند و در حین خواب نیز آن را از تن شان خارج نمی کنند هم ممکن است دچار این حالت شوند.

ترشح داشتن از نوک سینه ممکن است به دنبال تحریک جنسی ایجاد شود اما در اغلب موارد نشان دهنده وجود یک مشکل است. البته معمولا خانم هایی که دچار این مشکل می شوند بلافاصله نگران می شوند که مبادا دچار سرطان سینه شده اند اما در اغلب وارد این طور نیست. در بیشتر موارد ترشح سینه به ویژه اگر دو طرفه باشد نشانه نوعی مساله هورمونی است. شایع ترین این مشکلات هورمونی بالارفتن سطح پرولاکتین است که می تواند به دنبال نوع خاصی از داروها ایجاد شود. کم کاری تیرویید، گشاد شدن مجرا و... نیز از دیگر دلایل بروز ترشحات سینه است. در بدترین حالت این وضعیا به دلیل وجود نوعی غده خوش خیم در هیپوفیز ایجاد می شود که پاپیلوما نام دارد و معمولا باعث می شود که ترشحات سینه خونی باشند. گاهی اوقات نیز ترشح سینه در حاملگی اتفاق می افتد و شما ممکن است تا دو سال پس از شیردهی نیز دچار این وضعیت باشید. مراقب باشید که اگر ترشحات یک طرفه یا خونی بود حتما به پزشک مراجعه کنید.



تغییر رنگ سینه
سرطان سینه در موارد پیشرفته می تواند منجر به تغییر رنگ پوست در سینه ها شود اما در اغلب موارد تغییر رنگ سینه ناشی از بارداری یا افزایش سن است و طبیعی تلقی می شود هر چند که شاید ظاهر خوشایندی نداشته باشد.

###