شاید امروز فکر کنید اختلاف سطح تحصیل چیزی نیست که باعث اختلاف شود اما گاهی اوقات اختلاف سطح تحصیل بین همسران دردسرساز می شود؛ پس امروز به این موضوع فکر کنید

شاید اختلاف سطح تحصیلی در نگاه اول عامل بسیار مهمی در موفقیت زندگی زناشویی به نظر نرسد، اما نتایج پژوهشهای متعدد روانشناسان و جامعه شناسان نشان داده است که اهمیت این مورد کمتر از اهمیت تشابه در سایر زمینه ها از جمله تشابه قومی، تشابه در ویژگیهای شخصیتی و... نیست.

بعضی ها متفاوتند

برخی روانشناسان عقیده دارند افراد به طور معمول تمایل دارند با کسانی ازدواج کنند که از نظر تحصیلی با آنها سنخیت دارند و اگر این کار را انجام نمی دهند، به دلیل وجود بعضی محدودیتهاست. مثل بالا رفتن سن و ترس او از نداشتن خواستگار مناسب و... . معمولا گفته می شود که نباید تحصیلات مرد از زن کمتر باشد اما فکر می کنید دلیل این ماجرا چیست؟

سوءتعبیرهای دائمی

از آنجایی که مرد رئیس خانواده است، بهتر است سطح تحصیلات او برابر یا بالاتر از همسرش باشد، تا بتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند. به خصوص که بالاتر بودن سطح تحصیلات زن از مرد در کشور ما چندان مرسوم نیست و ممکن است مرد در مورد هر یک از رفتارهای همسرش دچار سوءتعبیر شود و حس کند که همسرش قصد دارد ضعفهای او را به رخش بکشد. این امر در درازمدت اعتماد به نفس مرد را کاهش داده و او دیگر قادر نیست نقش خود را به عنوان رئیس خانواده به خوبی ایفا کند. از طرف دیگر ممکن است مرد خانواده برای پنهان کردن ضعف خود در این مورد و ثابت کردن این موضوع که او رئیس خانه است، حتی حرفهای منطقی همسرش را هم نپذیرد.

اشتراکات کم

نمی توان انکار کرد که تحصیلات نوع نگرش افراد را نسبت به مسائل مهم زندگی تغییر می دهد. مثلا ممکن است مرد معتقد باشد انسان موفق کسی است که پول زیادی داشته باشد اما زن به همین اندازه روی مطالعه تاکید داشته باشد. به همین ترتیب، تفریحات و علایق این دو فرد هم از هم متفاوت است.

واکنش دیگران

خیلی اوقات زنان برای رسیدن به اهداف تحصیلی ازدواج خود را به تاخیر می اندازند در حالی که همه اقوام و آشنایان منتظر هستند تا ببینند بالاخره او چه کسی را انتخاب می کند. اینجاست که یک چالش درونی برای خانمها اتفاق می افتد: اگر کسی از او بپرسد که تحصیلات همسرش چقدر است، می تواند بدون احساس ناراحتی بگوید که او دیپلمه است یا نه؟ در چنین شرایطی قطعا نمی توانید از همسرتان بخواهید خودش را دارای تحصیلات دانشگاهی جا بزند و جلوی فامیل حقیقت را نگوید چون در این صورت شخصیت او را زیر سوال برده اید.

هم سطح خودتان را انتخاب کنید

به دلیل وجود همه این مشکلات، اغلب روانشناسان و مشاوران ازدواج توصیه میکنند که زن و مرد تا حد ممکن از نظر سطح تحصیلات با هم تشابه داشته باشند و در صورت متفاوت بودن سطح تحصیلات این اختلاف از دو سطح بیشتر نباشد (مثلا دیپلم و کارشناسی ارشد). علاوه براین، بررسی ها نشان داده که میزان بروز اختلافات در خانواده هایی که سطح تحصیلات مرد از زن بالاتر است، کمتر از خانواده هایی است که در آنها زن از تحصیلات بالاتری برخوردار است. در میان خانواده هایی هم که از نظر سطح تحصیلات یکسان هستند نیز، میزان موفقیت زناشویی در خانواده هایی که سطح تحصیلات زن و شوهر بالاست، بیشتر از خانواده هایی است که سطح تحصیلات زن و شوهر پایین است.

شما هم همسر هم سطح را ترجیح می دهید یا دوست دارید با فردی که تحصیلات بالاتر/پایینتری از شما دارد ازدواج کنید؟ دلیل انتخاب تان چیست؟