سوالاتی که در جلسه خواستگاری مطرح می شوند را دست کم نگیرید و سرسری از آنها رد نشوید. پاسخ به این سوالات میتواند در بعضی موارد آینده شما را تغییر جدی دهد.

برای اولین بار قرار است برای تان خواستگار بیاید و دست و پایتان را گم کرده اید و نمی دانید که باید از طرف مقابل چه سوال هایی بپرسید؟ معیار خاصی در ذهن ندارید و تصور می کنید هر سوالی که طرف مقابل می کند شما هم باید تکرار کنید؟ اصلاً آیا می دانید که یک سری از سوالات مربوط به خواستگاری وجود دارد که اختصاصا باید توسط دخترها پرسیده شده و تا به جواب نگیرند نباید دنبال «بله» گفتن باشند؟ آتنا جهانگیری، روان شناس، در ادامه به شما می گوید که در جلسه خواستگاری از خواستگارتان چه سوال هایی بپرسید و منتظر چه پاسخ هایی از داماد آینده باشید.

دخترها در خواستگاری چه سوالی بپرسند؟

جلسه اول خواستگاری و سوال هایی که باید بپرسید
یک سری سوالات هست که در جلسه اول خواستگاری که در واقع جلسه معارفه است، باید مطرح شود. اما قبل از اینکه به این سوالات بپردازیم این نکته را تاکید می کنم که جلسه اول خواستگاری باید مخفیانه و بدون خبر کردن خاله و عمه و دایی و... باشد. قرار نیست جز خانواده درجه اول کسی از اعضای خانواده دو طرف در این جلسه حاضر باشند و آن هم در صورتی که برادر یا خواهر عروس و داماد به سن بزرگسالی رسیده باشند و در غیر این صورت اگر نوجوان هستند، حضورشان و اطلاعشان از خواستگاری اصلاٌ توصیه نمی شود.
###در جلسه اول بهتر است فقط یک بیوگرافی کامل از دو طرف و خانواده و شرایطشان مطرح شود و یک سری سوالات مشترک توسط دختر و پسر پرسیده شود از جمله در مورد مسائل اعتقادی، مسائل فرهنگی از جمله حجاب، علاقه به تماشای ماهواره و...، پایه و اساس زندگی و برنامه ریزی های فرد برای آینده و نقش هایی که برای زندگیش دارد، میزان توجه فرد به نظر دیگران در زندگی مشترک، درون گرایی و برون گرایی فرد و... که لزوما هم قرار نیست با سوالات مستقیم پرسیده شوند ###بلکه می توانید از سوالات معکوس یا سوالات پرسش محور نیز در این زمینه استفاده کنید.


سوالات اختصاصی دختران در جلسات خواستگاری

فرقی نمی کند که از خواستگاری تا بله برون و نامزدی سه جلسه طول بکشد یا شش جلسه که معمولا هم در مواردی که دو طرف غریبه هستند تعداد این جلسات بیشتر می شود، یک سری سوالات هست که اختصاصا باید توسط دخترها از پسرها پرسیده شده و وقتی به جواب رسیدند و جواب برایشان گویا و واضح و قانع کننده بود تصمیم به «بله» یا «نه» گفتن بگیرند. این سوال ها در شش محور اصلی تقسیم بندی می شوند:

1. داماد آینده قصد دارد در کدام شهر خانه ای بگیرد یا در حال حاضر در کدام شهر اقدام به خرید خانه کرده است؟ این مساله به خصوص در مواردی اهمیت دارد که دختر و پسر، همشهری نیستند یا پسر به واسطه کار یا محل اشتغالش، در حال حاضر جدا از خانواده (یا همراه آنها) در شهر دیگری غیر از محل سکونت اصلیش زندگی می کند یا زمانی که پسر می خواهد ادمه تحصیل بدهد و برای این کار باید لزوما شهر محل زندگیش را عوض کند یا به واسطه شغلی که در آینده خواهد داشت ممکن است لازم باشد در شهر دیگری ساکن شود. نه تنها شهر محل زندگی، بلکه کشوری که فرد قصد دارد در آن زندگی کند نیز مهم است. مثلا در مواردی آقا قصد مهاجرت داشته و خانم نه تنها چنین قصدی ندارد بلکه به هر دلیلی از ترس از دور شدن از خانواده و دلتنگی گرفته تا شرایط کاری و تحصیلی چنین میل و قصد و هدفی ندارد و این می تواند بعدا در زندگی مشترک مساله ساز شود.

2. سوال دوم باید به گونه ای مطرح شود که دختر متوجه شود آیا پسر می تواند در آینده زندگی مستقلی برایش فراهم کند یا قرار است به هر دلیل اقتصادی یا فرهنگی، همراه با خانواده پسر و در یک مکان ساکن شود. این موضوع نیز جزو سوالات اختصاصی مهم و تاثیرگذاری است که دخترها برای جواب دادن به خواستگاری باید حتما به پاسخش برسند. در خصوص پاسخ نیز ما همیشه دنبال این نیستیم که پسر بگوید توان مالی و اقتصادی لازم را دارد یا از نظر فرهنگی شرایطش به گونه ای است که می تواند خانه مجزایی تهیه کند. پاسخ به این سوال و تفسیر آن کاملا بسته به روحیات دختر دارد. ممکن است دختری بتواند در یک خانه و یک طبقه با خانواده همسرش زندگی کند، دختر دیگری بتواند در یک خانه اما در یک طبقه مستقل همراه خانواده شوهر باشد و برای دختر دیگر هیچ کدام از این دو حالت قابل تحمل نبوده و کاملاً زندگی مستقل و جدایی را طلب کند.

دخترها در خواستگاری چه سوالی بپرسند؟

3. شغل پسر و شرایط شغلیش سومنی محوری است که در جلسه خواستگاری باید به صورت اختصاصی برای دخترها مشخص شود. البته مساله سر شفاف شدن موضوع و شرایط شغلی است چون قطعا اینکه خواستگار چه کاره است یا کجا کار می کند، در همان تماس تلفنی که برای اجازه خواستگاری گرفته می شود، معلوم شده و یا خانواده ها یا خود دختر و پسر از قبل همدیگر را می شناسند و در این مورد اطلاعات کلی دارند. پس بحث بر سر جزییات است از جمله اینکه نوع قرارداد طرف به چه صورتی است؛ آیا کارمند پیمانی است یا قرارداد رسمی و طولانی مدت دارد؟ آیا ساعتی حقوق می گیرد یا ماهانه و... . اگر خواستگار دانشجوست، دختر خانم باید حتما بدانند که طرف مقابلشان در اینده به دنبال چه شغلی است یا چه تصمیمی در این زمینه دارد و... .

4. سوال چهارم در خصوص دیدگاهی است که آقا در مورد فعالیت های اجتماعی و اقتصادی همسر آینده اش در بیرون از منزل یا فعالیت های ایشان در زمینه سیاسی و... دارد. به عنوان مثال دختری در حال حاضر عضو یک ان جی او است و کارهای پشردوستانه یا فعالیت هایی در زمینه حفظ محیط زیست انجام می دهد که ممکن است طرف مقابل به هر دلیل با ادامه این روند مخالف باشد. بنابراین شما به عنوان دختری که باید پس از این جلسه یک جواب برای خواستگارش داشته باشد باید بدانید که او چقدر با حضور شما و فعالیت های اینچنینی تان کنار می آید، از این فعالیت ها راضی است یا تا چه اندازه می خواهد همسر آینده اش درگیر چنین مسائلی باشد.

5. مساله پنجم این است که آیا کسی که قرار است همسر آینده شما شود، به شما اجازه تحصیل یا کار در آینده را خواهد داد یا خیر. حتی اگر الان شاغل نیستید یا قصد کار کردن ندارید یا اگر مدرک تحصیلی تان را گرفتید و به ادامه آن فکر نمی کنید، حتما این سوال را به صورت واضح و روشن مطرح کنید و دنبال جواب روشنی هم برایش باشید. در ضمن به این پاسخ که من با تحصیل شما یا با کار کردن شما مخالفتی ندارم هم اکتفا نکنید و مسائل را ریزتر ببینید چون ممکن است فرد مقابل با کار کردن شما به طور کلی مشکلی نداشته باشد اما فرضا از کار کردن همسرش در محیط خصوصی یا بیمارستان و... خوشش نیاید. در مورد تحصیلات نیز با ریزبینی سوال کنید. موضوع این نیست که همسر آینده تان به شما اجازه درس خواندن می دهد یا نه بلکه گاهی ممکن است شما مدرک پایین تری داشته باشید که مورد قبول او نباشد و بعدا شما را برای ادامه تحصیل تحت فشار قرار دهد.