رسم معمول خانواده های ایرانی، مشخص کردن مهریه در بله برون است. به دلیل اهمیت مهریه در ازدواج توصیه می شود حتما این مطلب را بخوانید.

یکی از اصول مهم در مسائل حقوقی ازدواج، بحث مهریه است. چیزی که در زمان صلح و آرامش زن و شوهر خیلی به چشم نمی آید و همه می گویند «کی مهریه رو داده و کی گرفته» اما امان از روزی که در زندگی مشکلی پیش بیاید و افراد کارشان به بالا و پایین کردن پله های دادگاه برسد . آن زمان است که مهریه نقش مهمی ایفا می کند. البته قوانین مهریه سال ها است متفاوت از قبل شده و بهتر است اطلاعات مان را در این مورد به روز کنیم. اطلاعاتی که به شما گوشزد می کند نمی توانید اعضای بدن همسرتان را به عنوان مهر در نظر بگیرید یا اینکه با اهرم فشار به زندان انداختن اش به راه راست بیاوریدش. پس در انتخاب همسرتان دقت کنید چون نمی شود خیلی با اعمال زور مهریه زندگی را محکم کرد.

چرا مهریه در نظر می گیرند؟

مهریه در واقع هدیه ای است که مرد در ابتدای شروع زندگی زناشویی به همسرش می دهد تا میزان محبت و عشق اش را به او نشان بدهد. منهای بُعد محبت و عشق مهریه باعث می شود زن ها احساس کنند پشتوانه مالی و اجتماعی دارند و اگر مشکلی برای شان پیش بیاید می توانند از طریق مهریه شان روزگار بگذرانند.
از آنجایی که ازدواج مثل یک هندوانه در بسته است اگر بعد از ازدواج مشخص شود مرد هوس باز است و بدون دلیل همسرش را رها کرده، مهریه می تواند آینده زن را تا حدودی تامین کند.
اوایل آشنایی معمولا تنور عشق و عاشقی گرم است و برای همین عده ای مهریه را دست کم می گیرند اما زمانی که مشکلات از راه برسند، ممکن است مهریه بتواند نقش موثری داشته باشد.

مهریه؛ عندالمطالبه یا عندالاستطاعه؟

زمانی که عاقد خطبه عقد را بخواند و عروس خانم بله را بگوید، مهریه به او تعلق می گیرد و می تواند همان لحظه مهریه اش را درخواست کند و تمام مهریه به او تعلق می گیرد و همسرش موظف است مهریه او را تمام و کمال بدهد. البته اگر هنوز روابط زناشویی اتفاق نیفتاده باشد نصف مهریه به زن تعلق می گیرد. این شرایط زمانی اتفاق می افتد که مهریه فرد عند المطالبه باشد.
اما زمانی است که در سند ازدواج قید می شود که مهریه عندالاستطاعه است. یعنی مرد باید مهریه زن را بر اساس استطاعتی که دارد بدهد و در این شرایط نیازی نیست که برای دادگاه دلیل بیاورد که قادر به پرداخت مهریه نیست.

برای مهریه بازداشتی در کار نیست

قبلا اگر مردی تقبل می کرد مهر همسرش 1000 سکه طلا باشد، او موظف بود تمام مهریه را بدهد و اگر این اتفاق رخ نمی داد باید به زندان می رفت. به همین دلیل بود که زندان ها پر شده بودند از کسانی که توانایی پرداخت مهریه را نداشتند و مجبور بودند حبس بکشند.
در این شرایط مرد روزهایش را در زندان می گذراند و همان چیزی که ته جیب اش بود هم خرج می شد و زن به مهریه اش نمی رسید و مدام باید در دادگاه و زندان رفت و آمد می کرد. برای همین مدتی قبل قانون جدیدی در این خصوص نوشته شد.
بنا بر این قانون، در حال حاضر مرد می تواند بعد از اینکه حکم محکومیت اش صادر شد درخواست پرداخت اقساطی مهریه را بدهد. در این صورت هیچ بازداشتی در کار نیست و فرد می تواند با تقبل کردن ماهی یک سکه یا یک نیم سکه مهریه همسرش را بدهد. این برای مهریه ای است که 110 سکه است. اگر بیشتر از این مقدار باشد، زوج بازداشت نمی شود و زوجه می تواند اموال زوج را معرفی کند تا آن ها را توقیف کنند.

اعضای بدن به عنوان مهریه!

سال ها قبل بیشتر و اندک افرادی هم در حال حاضر فکر می کنند می توانند از مرد مورد نظرشان بخواهند اعضای بدن اش را به عنوان مهریه زن ثبت کند. به خیال شان این مسئله می تواند آنها را ملزم به زندگی مشترک کند.
شاید سال ها قبل ماجرای جنجالی پرونده ای که در یکی از دادگاه های خانواده کشور مطرح شد را شنیده باشید. زنی که ادعا می کرد 5 هزار سکه طلای مهریه اش را می بخشد اما چشم های همسرش را به عنوان مهریه می خواهد.
آن ها به محضرخانه ای رفته بودند و چشم های مرد را به شکل کاملا غیر قانونی به عنوان مهریه زن در سند ازدواج ثبت کرده بودند. همین مسئله جنجال های زیادی بر پا کرد و خیلی از خانم ها که به مرد مورد علاقه شان اطمینان نداشتند به این فکر کردند که با این کار او را اسیر کنند.
با اینکه این مسئله یک کار غیر قانونی بیشتر نبود، هنوز بعضی ها با این تفکر اشتباه زندگی می کنند. در آن پرونده نه تنها چشم های آقا در صورت اش باقی ماند بلکه دفترداری که این مهریه را در سند ازدواج این زن و مرد ثبت کرده بود راهی زندان شد.

مهریه در مقابل طلاق

در قانون نوشته نشده وقتی زن حق طلاق را از مرد می گیرد باید مهریه اش را ببخشد اما در عرف زمانی که زن بخواهد بدون دلیل خاصی از شوهرش جدا شود لازم است که از مهریه چشم پوشی کند. یعنی از یک چیز چشم بپوشد تا چیز دیگر را به دست بیاورد.
زن نمی تواند توقع داشته باشد که قانون گذار همه چیز را به نفع زنان بگیرد. در این صورت است که اگر حق طلاق با زن باشد او معمولا مهریه اش را می بخشد چون از آنجایی که می گویند مهریه حق زن است، طلاق هم به نوعی در قانون جزو حقوق مردان حساب شده است.